Overgewicht: is het slecht voor je gezondheid?

Dat te veel kilo’s overgewicht niet bepaald goed is voor de gezondheid, dat weet iedereen. Hoe het komt dat sommige mensen alles kunnen eten wat los en vast zit en anderen bij elke cappuccino moet nagaan of er niet te veel calorieën inzitten, dat weten dan weer veel minder mensen. We zullen niet met allerlei ingewikkelde of angstaanjagende verhalen komen. Toch zijn hier een aantal feitjes die handig zijn om te weten. 

Spijsvertering

Overgewicht heeft niet alleen te maken met hoeveel iemand eet of wat diegene precies eet. Het is een combinatie van veel meer factoren. Zo kan iemand die altijd gezond eet, toch overgewicht hebben. Andersom kan iemand die altijd junkfood eet juist super slank zijn. Het ligt aan je spijsvertering. Sommige mensen hebben een snellere spijsvertering en daardoor wordt het eten veel sneller door je lichaam verwerkt.

Lichaamsopbouw

Bovendien hangt je gezondheid ook af van dingen als beweging en hoe je lichaam is opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld veel spieren of is het overgrote deel van je lichaamsgewicht vet? Dit kun je vaak laten nakijken bij de sportschool of in het ziekenhuis. Zij kunnen je ook vertellen of je in de gevarenzone zit en wat je hier het beste aan kunt doen.

Eet niet te veel

Een van de grootste fabels is dat vrouwen ongeveer 2000 calorieën per dag nodig hebben en mannen 2500. Heb jij een kantoorbaan en lig je s avonds lekker op de bank voor de tv? Prima, maar dan heb je veel minder energie nodig dan iemand die de hele dag met kinderen werkt en ‘s avonds ook nog een rondje gaat hardlopen. Op deze website kun je een grove schatting maken hoeveel calorieën je per dag nodig hebt.

Wat te doen?

Soms loop je gezondheidsrisico’s door overgewicht, je kunt er dan voor kiezen om er iets aan te doen. Diëten is vaak best riskant omdat er veel meer meespeelt dan alleen voeding.  Goede begeleiding en kleine veranderingen die je daadwerkelijk vol kan houden zijn veel beter voor je dan een streng dieet waarna je al die verloren kilo’s er dubbel en dwars weer aan eet.

Gezondheid hangt nauw samen met voeding. Als je meer wilt weten over hoe jij er voor kunt zorgen dat je een gezondere levensstijl ontwikkelt, kijk dan bij onze andere pagina’s over voeding en beweging.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.