Superfoods

Dat je een grotere maat hebt betekent helemaal niet dat je altijd maar bezig bent met afvallen. Toch wordt die link vaak wel, onterecht, gelegd. Dat betekent natuurlijk ook weer niet dat het niet goed is als je wel op je voeding let. op dit moment is er een soort van gezonde hype aan het ontstaan rond de term superfoods. Wat deze precies zijn en waarom ze zo goed voor je zijn lees je hier!

superfoods

Wat zijn superfoods?

Superfoods bestaan uit vruchten, zaden en planten die je kunt eten. Veel van ons voedsel wat wij dagelijks eten is bewerkt en daarom verliest het veel van zijn goede eigenschappen. Superfoods bevatten meer dan twaalf positieve eigenschappen die bijdragen aan je gezondheid. Een aantal van deze essentiële voedingsstoffen die een superfood bevat zijn: mineralen, vitaminen, vetzuren, enzymen, aminozuren, anti-oxidanten en nog een aantal van deze abracadabra termen.

Eigenlijk is het veel interessanter om te weten wat de belangrijkste superfoods zijn en wat deze voor je lichaam doen. Superfoods zijn vaak aardig aan de prijs, dit komt omdat ze niet overal kunnen groeien of omdat het een zeer zeldzame vrucht/plant is. Hieronder staan een aantal superfoods die makkelijk in je normale dieet zijn op te nemen en wat hun functie is.

————————————————————————————————————————————————

chiazaadChiazaad

Wat? Chiazaad is afkomstig uit Mexico en wordt gegarandeerd geoogst zonder gebruik van pesticiden, dat betekent dat het product 100% biologisch is. Chiazaad komt van de Salvia Hispanica, dat is familie van munt. De vroegere Azteken gebruikte deze zaden al in hun dieet.

Hoe kun je het eten? Je kunt chiazaad eigenlijk overal bij eten. Over een salade, in een smoothie, door de yoghurt, maar ook gewoon bij normale gerechten als pasta’s en je kunt ze zelf op brood eten! Het is een kwestie van uitvinden hoe jij ze het lekkerst vindt.

Waarom is het goed voor je?
– houdt cholesterol op pijl
– minder kans op hart- en vaatziekten
– verhoogt je weerstand
– ontzettend vezelrijk, langer ‘vol’ gevoel (ideaal voor als je wél een paar kilo kwijt wil)
– tegen veroudering van de huid
– glutenvrij

Je kunt chiazaden in de winkel kopen, maar vaak is het goedkoper om ze te bestellen. Via deze webshop kun je ze veilig bestellen, bovendien hebben ze nog veel meer superfoods.

————————————————————————————————————————————————

gojibessenGoji Bessen

Wat? Oorspronkelijk komen deze kleine bessen uit China, in het dorp waar de Goji bes voornamelijk groeit wonen de meeste mensen die ouder zijn dan 100 jaar. Goji bessen worden ook wel happy berries genoemd, omdat het zorgt voor een positieve levenshouding.

Hoe kun je het eten? Je kunt Goji bessen gewoon los eten. Natuurlijk kan je ze ook toevoegen aan salades en smoothies of muesli. Behalve de bessen zelf kan je ook Goji sap of zelfs een Goji chocoladereep krijgen. Verse bessen zijn in Nederland wel moeilijk te krijgen, daarom zul je vaak gedroogde bessen tegenkomen.

Waarom is het goed voor je?
– verbeterd gezichtsvermogen
– goed voor de hersenen, kan de kans op Alzheimer verlagen
– verhoogt je libido en vruchtbaarheid
– minder kans op hart- en vaatziektes
– helpt tegen hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsstoornissen
– kan bijdragen aan een langer leven
– geeft je metabolisme een boost ( snellere stofwisseling)
– verlagen stress
– helpt tegen slapeloosheid

Je kunt Goji bessen in de winkel kopen maar ook online. Ze zijn vaak alleen gedroogd te verkrijgen omdat ze alleen in China voorkomen. Je kunt ze hier bestellen.

—————————————————————————————————————————————————

raw cacaoRauwe cacao

Wat? Ja je leest het goed we hebben het hier over het hoofd ingrediënt voor chocola! Het verschil met rauwe cacao en de chocola die je bij de supermarkt koopt is dat die chocola verhit is geweest. Hierdoor gaan heel veel voedingsstoffen verloren, om nog maar te zwijgen aan de hoeveelheid suiker en melk die er aan toe worden gevoegd.

Hoe kun je het eten? Je hebt rauwe cacao in heel veel vormen: cacao nibs, cacao boter, cacao poeder en nog veel meer. Je kunt het poeder natuurlijk gewoon door een smoothie doen of door de yoghurt. Zelfde geldt voor de cacao nibbs, dat is een beetje te vergelijken met hagelslag.

Waarom is het goed voor je?
– minder kans op hart- en vaatziekten
– houdt cholesterol op pijl
– helpt tegen bloedarmoede
– helpt bij concentratie problemen
– houdt bloedsuikerspiegel op pijl (minder zoete cravings)
– geeft metabolisme een boost ( snellere stofwisseling)
– verhoogt je weerstand

Deze lekkere en ook nog eens super gezonde snack kun je het beste bestellen. Je kunt hier poeder of cacao nibs bestellen.

————————————————————————————————————————————————

kokosolieKokosolie

Wat? Kokosolie is de gezondste olie die er is. Het is 100% natuurlijk en wordt gemaakt uit de welbekende kokosnoot. Natuurlijk kun je ook biologisch en puur kokosnoot sap drinken en kokosnoot eten, maar kokosolie is nóg gezonder. Kokosolie bevat heel veel vet, maar dit zijn juiste goede en essentiële vetten.

Hoe kun je het eten? Je kunt kokosolie gewoon gebruiken bij het bakken en braden, het is beter dan boter en olijfolie en er zijn allerlei varianten.  Je hebt bijvoorbeeld ook kokosolie met knoflook en kruiden. Kokosolie bevat bovendien de minste calorieën van alle oliën.

Waarom is het goed voor je?
– geeft je metabolisme een boost (snellere stofwisseling)
– zorgt voor betere opname van vitaminen en mineralen
– zorgt voor soepele stoelgang
– beschermt je tegen schimmels en virussen
– houdt cholesterol op pijl
– geeft immuumsysteem een boost
– antibacterieel
– houdt bloedsuikerspiegel op pijl

Je kunt dus heel makkelijk je huidige olie of boter vervangen door deze gezondere variant. Je kunt kokosolie bij de biologische winkel kopen of online bestellen via deze website. Daar vind je ook de verschillende varianten van kokosolie.

————————————————————————————————————————————————

Verder ook nog..

Natuurlijk zijn er nog veel meer superfoods. Er zijn ook groenten en vruchten die niet tot deze superfoods behoren maar wel super goed zijn voor je. Denk hierbij aan broccoli en avocado’s. De term superfoods is dus eigenlijk heel breed en iedereen interpreteert hem op zijn of haar manier.

Wil je meer weten of superfoods, welke soorten er nog meer zijn? of meer achtergrond informatie over de superfoods die hierboven zijn genoemd? David Wolfe is de superfoods goeroe, hij heeft dan ook een boek uitgebracht die helemaal vol staat met tips, recepten en informatie over superfoods.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.